• Blog

Een ongeval met hersenletsel. Naar Utah?

Jan Willem van Dommelen

Als mensen bij een ongeval stevig met hun hoofd op de grond terecht komen, blijft het vaak niet bij wat schrammen. Regelmatig blijkt dat ze na de klap hoofdpijn houden, vermoeid blijven en de diagnose ‘hersenletsel' krijgen. Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is het grootste en tegelijkertijd het meest verwaarloosde zorgprobleem van deze tijd.

Dat zegt medisch socioloog dr. Eric Hermans. Hij  sloeg al eerder alarm. Hij stelt dat er minstens 100.000 mensen zijn met onbehandelde onzichtbare beperkingen ten gevolge van NAH. Denk daarbij ook aan problemen met leren, gedrag en emoties.  De zorg voor patiënten met NAH schiet ernstig tekort, vindt Hermans.

Zijn nieuwste boek Hersenherstel in Utah gaat over mensen met langdurende gevolgen van een hersenschudding.

In Nederland is de standaard behandeling erop gericht om met die gevolgen zo goed mogelijk te leren leven.

Naar Utah?

Maar sommige mensen zijn op zoek gegaan naar genezing en zoeken hun heil bij de privékliniek Cognitive FX in Utah (USA). Er wordt in Utah een behandeling geboden die in alle opzichten sterk verschilt van de aanpak in Nederland. Ze gaan er in deze kliniek vanuit dat door de klap de doorbloeding in de hersenen is verstoord geraakt door een ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Met een zeer intensieve behadeling van vijf dagen probeert men dat evenwicht te herstellen. En vaak met succes.

Blijvend herstel?

Sinds enkele jaren is er in Nederland aandacht voor deze nieuwe behandeling. Patiënten vertellen in de media enthousiast over hun verbeteringen. Belangrijke vraag was of de resultaten blijvend zouden zijn op langere termijn. Dat blijkt na onderzoek door Hermans inderdaad vaak het geval te zijn.

In zijn nieuwe boek Hersenherstel in Utah beschrijft hij de resultaten van een grote groep Nederlanders die de behandeling bij Cognitive FX al drie jaar of langer geleden hebben ondergaan. Zij rapporteren na drie jaar in overgrote meerderheid dat zij nog steeds een forse verbetering van hun klachten en kwaliteit van leven ervaren in vergelijking met voordat ze naar Utah afreisden.

Het onderzoek van Hermans geeft ongevalsslachtoffers een steun in de rug om de kosten van die Amerikaanse therapie vergoed te krijgen van de aansprakelijke verzekeraar.

Deel dit artikel:

Jan Willem van Dommelen

Letselschadeadvocaat